Un oraș idilic din Europa vinde terenuri la un preț derizoriu, mai mic decât costul unei cafele din centrul Bucureștiului

de: Cojocaru Cristian
29 06. 2024
Götene, situat la aproximativ 320 de kilometri de Stockholm, vinde terenuri pentru doar câțiva lei pe metru pătrat. (Foto: Marcus Lindstromi/StockphotoGetty Images)

Ați auzit probabil de casele din sudul Europei care se vând la prețul unei cești de cafea. Acum, o țară din nordul Europei implementează un program similar: vânzarea de terenuri pentru doar câțiva cenți. Götene, un oraș idilic situat la 320 de kilometri sud-vest de Stockholm, oferă 29 de loturi de teren la prețuri începând de la doar 1 coroană suedeză, echivalentul a 5 bani românești, pe metru pătrat, notează CNN.

Oportunitatea de a-ți construi casa de vis

Aceste terenuri nu sunt simple parcele de pământ, ci locații unde cumpărătorii norocoși își pot construi casa de vis, fie pentru a locui permanent, fie ca locuință de vacanță. Într-o perioadă în care valul de căldură face sudul Europei mai puțin atractiv, Götene poate fi soluția ideală.

Götene este o zonă rurală din Suedia, cu 5.000 de locuitori în orașul principal și 13.000 în întreaga municipalitate. Situat pe malul lacului Vänern, cel mai mare lac din Suedia și din Scandinavia, și al doilea ca mărime din Europa, Götene oferă un peisaj spectaculos și o atmosferă liniștită. Lacul este de aproximativ 10 ori mai mare decât lacul Constanța, iar singurele lacuri mai mari din Europa se află în Rusia.

Pentru iubitorii de drumeții, Götene are și un munte mic, Kinnekulle, și găzduiește două situri UNESCO: Geoparcul Platåbergens și Biosfera Arhipelagului Lacului Vänern și Muntele Kinnekulle.

Zona găzduiește un geoparc UNESCO și biosfera Arhipelagului Lacului Vänern și Muntelui Kinnekulle. (Foto: TT/iStockphoto/Getty Images)

Motivele pentru vânzarea de terenuri la preț redus

Primarul Johan Månsson explică această inițiativă ca o combinație între recesiunea economică actuală și scăderea populației rurale. „Piața imobiliară este foarte lentă în regiunea noastră și în Suedia în general din cauza ratelor mari ale dobânzilor și a recesiunii, așa că am vrut să dăm un impuls pieței,” a declarat Månsson pentru CNN.

„De asemenea, avem rate de natalitate scăzute și o populație îmbătrânită, așa că trebuie să facem ceva pentru a atrage mai mulți oameni aici.”

Månsson a spus că au decis să vândă 30 de loturi pentru o taxă simbolică, alegând terenuri care au fost „pe piață de foarte mulți ani” fără să se vândă. „Ne-am gândit, de ce nu, este o situație extraordinară care necesită măsuri extraordinare. Așa că am făcut-o și acum a devenit o senzație.”

Cererea fără precedent

Programul a fost lansat luna trecută, cu aproximativ 30 de cumpărători interesați. Patru dintre aceștia au achiziționat terenuri la prețul de 1 coroană pe metru pătrat, dimensiunile loturilor variind între 700 și 1.200 de metri pătrați.

De atunci, interesul a crescut exponențial. „A devenit viral și am primit mii și mii de solicitări la centrala noastră telefonică,” a spus Månsson. „Avem două persoane în centrală și au fost foarte ocupate în ultimele zile. Suntem practic în mod de criză.”

Din cauza cererii fără precedent – Månsson spune că au fost apeluri din întreaga lume – autoritățile au suspendat procesul de licitare până la începutul lunii august pentru a decide cum să procedeze. Când va fi reluat, este probabil ca terenurile să fie vândute printr-un proces de licitare, în loc de 1 coroană pe metru pătrat (prețul redus se aplică doar dacă nimeni altcineva nu dorește terenul).

Primarul spune că construirea unei case costă în jur de 3 până la 4 milioane de coroane suedeze, sau 250.000-350.000 de euro. Loturile de teren costă de obicei în jur de 500.000 de coroane, sau 55.000 de euro.

Deocamdată, oricine poate cumpăra un lot – nu trebuie să fie rezident în Suedia sau să se angajeze să locuiască acolo permanent. Dar orașul ar putea fi nevoit să revizuiască regulile. Și, desigur, construirea unei case nu îți oferă automat dreptul de a locui acolo permanent. Regulile de viză sunt stabilite de guvern.

Singura cerință a orașului este ca construcția casei să înceapă în termen de doi ani de la achiziționarea terenului.

Hällekis, situat pe malul Lacului Vänern, este un sat cu doar 800 de locuitori, aflat în apropierea orașului principal. (Foto: Primăria orășelului Götene)

Posibilități viitoare

Vânzarea rapidă a terenurilor din Götene nu se oprește aici. Månsson a spus că nu este „imposibil” să se inițieze un program similar cu case ieftine, asemănător cu cel al caselor de doi euro din comunitățile rurale din Italia.

„Avem mult mai mult teren și va trebui să ne așezăm și să vedem dacă putem face ceva mai mult decât aceste 30 de loturi. Trebuie să oferim ceva celor care ne sună,” a spus el.

De fapt, aceasta ar putea fi un moment de cotitură pentru comunitatea izolată. „Aceasta a fost practic un pic de cascadorie – ne-am gândit că vom avea noroc dacă vom vinde una sau două,” spune el.

„Cu interesul pe care îl vedem acum, ar fi fantastic dacă am vinde toate cele 30 de loturi. Am fost la un număr foarte stabil de 13.000 de locuitori timp de câteva decenii. Dacă acest lucru merge bine…

„Dacă cauți o viață liniștită la țară, îți putem oferi o calitate a vieții ridicată. Este potrivirea perfectă.”

Rămâne doar o întrebare: cum se pronunță Götene?

Se pronunță Yeur-te-neh, spune Månsson. Potențialii rezidenți ar putea dori să adauge lecții de suedeză la lista de cheltuieli planificate.